Stomibandage

Stomibälten och stomibandage

På den här sidan hittar du olika stomibandage, antingen i form av fixeringsbälte med hål i den inre delen, som döljer och håller stomipåsen på plats, eller ett elastisk stomibälte, där du själv kan klippa hålets storlek.

Ett stomibälte eller gördel bidrar med ett stumt tryck samt stöd och avlastning vid stomiöppningen och kan även användas för stöd och avlastning vid parastomalt bråck.

Stomibälten och stomibandage

På den här sidan hittar du olika stomibandage, antingen i form av fixeringsbälte med hål i den inre delen, som döljer och håller stomipåsen på plats, eller ett elastisk stomibälte, där du själv kan klippa hålets storlek.

Ett stomibälte eller gördel bidrar med ett stumt tryck samt stöd och avlastning vid stomiöppningen och kan även användas för stöd och avlastning vid parastomalt bråck.

Sätt fallande sortering

5 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering

5 artiklar

per sida

Ökad komfort och trygghet med stomibandage

Livet med stomi är en realitet för omkring 40.000 svenskar.

Stomi är en öppning på magen som är gjord av en kirurg. Urin och avföring rinner ut genom stomin i samma takt som den bildas i kroppen och samlas i en stomipåse som är fäst över stomin. En stomi för urin kallas urostomi, medan ileostomi och kolostomi görs på tunn- respektive tjocktarmen.

Det kan finnas många olika hälsorelaterade tillstånd som gör det nödvändigt med en stomioperation, till exempel cancer i ändtarmen eller urinblåsan, strålskador, inflammatoriska tillstånd i tjock- eller tunntarmen eller medfödda missbildningar i området.

Oavsett vad anledningen till din stomi är kan du ha stor nytt av ett stomibandage som gör det väsentligt lättare och mer bekvämt att leva med stomi i vardagen

På den här sidan kan du se alla våra stomibandage och läsa mer om vilken skillnad de kan göra för dig.

Hur kan ett stomibandage hjälpa dig?

Ett stomibandage är ett slags magbälte som spänns runt området omkring stomin. Det finns flera olika modeller som kan hjälpa dig på olika sätt.

Fördelar och funktioner med ett stomibandage:

  • Håller påsen och basplattan på plats
  • Ger stöd och kompression till det känsliga området
  • Motverkar otätheter
  • Möjliggör ytterligare fysisk aktivitet
  • Är diskret och bekvämt
  • Minskar oro

Många stomipatienter lever ett vanligt, aktivt liv, bland annat genom att använda ett stomibandage eller ett stomiskydd som betydligt minskar risken för läckage, speciellt vid fysisk aktivitet.

Genom dessa egenskaper kan ett stomibandage bidra till att öka din livskvalitet eftersom det minskar besvär och komplikationer i vardagen. Det blir även får lättare att röra sig ökar tryggheten väsentligt i förhållande till obehag eller läckage.

Ett stomibandage ger dig också möjligheten att slippa oroa dig och på så sätt öka ditt psykiska välbefinnande i vardagen. Många som lever med stomi skäms och oroar sig för vad omvärlden tänker och om de lägger märke till stomin. I värsta fall kan de leda till att man isolerar sig och undviker sociala situationer. Med ett stomibandage kan du reducera många av dessa bekymmer.

Hos Seniorlife vill vi bryta tabut omkring stomi och hjälpa dig att leva ett bättre liv. Många människor – unga som gamla – lever varje dag med sin stomi och har stor nytta av de effektiva hjälpmedel som finns på marknaden.

Praktiskt stomibandage – vilket bör jag välja?

I vissa fall bör man välja ett så kallat stomiskydd, i andra fall en fixeringsgördel eller ett klassiskt stomibandage. Här kan du läsa lite om skillnaderna

Ett stomibandage är i regel fastare och designat så att påsen kan hänga på utsidan. Ett av våra mest populära stomibandage är modellen där du själv klipper hålet. Du har alltså möjlighet att anpassa det exakt efter din anatomi. Det är en praktisk lösning eftersom stomi kan vara väldigt olika från person till person. Bandaget spänns runt om magen och stängs med hjälp av kardborrband. Med den här modellen kommer du också lättare åt stomin vid akuta tillfällen.

En fixeringsgördel är ett mjukare och mer elastiskt stomibandage som fixerar och döljer påsen vid stomi. De är oftast rörformade och dras på nedifrån fötterna, som underkläder, och upp över magen. Fixeringsgördeln håller stomin på plats samtidigt som den ger en kompression och avlastning. Du kan använda den dag och natt.

Ett stomiskydd är en slags stabil sköld som är designad för att skydda dig mot stötar och oönskad påverkan utifrån där stomiöppningen sitter. Den är särskilt bra att använda i samband med sport eller i intima situationer. Stomiskyddet är anatomiskt format och bekvämt, det sitter bra utan att skava. 

Så tvättar du ditt stomibandage

För att undvika bakterieansamlingar och infektioner i öppningen är viktigt att du håller ditt stomibandage rent.

Lite beroende på den enskilda produkten rekommenderar vi maskintvätt i 40-60°C, men kom ihåg att alltid kontrollera det specifika tvättrådet först. Vissa stomibandage tål till exempel inte att torktumlas. Du bör aldrig använda sköljmedel eller klorin.

När du följer tvättrådet för den enskilda produkten förlänger du stomibandagets livstid. Det vara en bra idé med ett extra stomibandage som du kan använda när det andra torkar.

Hjälp att hitta rätt stomibandage

Hos Seniorlife är vi alltid redo att hjälpa dig med dina frågor och vägleda dig till rätt produkt. Du är välkommen att skriva till vår kundservice på mail@seniorlife.se där vår erfarna personal hjälper dig.