Griptänger

Praktiska griptänger som hjälpmedel

Om det är besvärligt för dig att böja dig ner och plocka upp saker, eller ansträngande att sträcka dig efter föremål, kan en griptång vara ett väldigt bra hjälpmedel. Hos Seniorlife hittar du många olika modeller av griptänger för äldre med många smarta funktioner. Våra modeller är lätta och enkla att hantera, även om du har nedsatt styrka i händer och fingrar.

Praktiska griptänger som hjälpmedel

Om det är besvärligt för dig att böja dig ner och plocka upp saker, eller ansträngande att sträcka dig efter föremål, kan en griptång vara ett väldigt bra hjälpmedel. Hos Seniorlife hittar du många olika modeller av griptänger för äldre med många smarta funktioner. Våra modeller är lätta och enkla att hantera, även om du har nedsatt styrka i händer och fingrar.

Sätt fallande sortering

11 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering

11 artiklar

per sida

Griptång - en hjälpande hand i vardagen

För äldre människor och personer med nedsatt mobilitet kan en griptång vara ett oumbärligt hjälpmedel eftersom det ger möjlighet att utföra arbetsuppgifter i vardagen utan onödigt besvär eller hjälp från andra.

En griptång är ett enkelt men effektivt redskap som ger äldre möjligheten att nå föremål som annars skulle vara utom räckhåll. Genom att använda en griptång slipper man böja sig, sträcka sig, eller överanstränga sig, vilket reducerar risken för fallolyckor och skador.

Griptänger är oftast tillverkade i lättviktiga och hållbara material som aluminium eller plast. Detta gör att de är lätta att hantera och transportera.

Upplev alla fördelar med en griptång som hjälpmedel

En griptång ser inte mycket ut för världen, men detta blygsamma föremål är faktiskt till stor nytta i vardagen för personer med värk eller funktionsnedsättningar.

Här är fördelarna som en griptång kan erbjuda:

  • Att utan problem nå föremål: En griptång ger äldre möjlighet att nå föremål på golvet, i höga skåp eller på andra svårtillgängliga ställen utan att behöva sträcka sig eller böja sig ned. Detta gör det lättare och säkrare för äldre att hämta saker som nycklar, fjärrkontroller eller tidningar.
  • Säkerhet och fallförebyggning: Genom att använda en griptång kan äldre undgå att behöva stå på ostadiga stolar eller böja sig i missgynnsamma riktningar för att nå saker som är utom räckhåll. Detta minimerar risken för fallolyckor och skador som kan vara särskilt farliga för äldre med nedsatt balans eller skröpliga ben.
  • Självständighet och oberoende: En griptång ger äldre möjlighet att klara sig själv i vardagen utan att behöva be om hjälp av andra. Den ökade självständigheten kan ha en positiv effekt på egenvärde och självkänsla eftersom man kan utföra uppgifter på egen hand och inte behöver känna sig beroende av andra,
  • Reducerad belastning på kroppen: Genom att använda en griptång kan äldre undgå upprepade och belastande rörelser som kan förvärra smärta i muskler och leder. Genom att minimera belastningen på kroppen kan en griptång bidra till att bevara äldres fysiska välbefinnande och komfort.

Vilken längd på griptången ska jag välja?

Griptänger finns tillgängliga i olika längder för olika behov. Var uppmärksam på att ju längre griptången är, desto tyngre är den. Det är också skillnad på om griptången är tillverkad i metall eller plast. Metallvarianten har fördelen av att vara mer robust och hållbar än plastmodellen, däremot väger de också mer. Du kan se specifikationerna under varje produkt.

Om du ska använda en griptång att plocka upp skräp i trädgården med är det en bra idé att välja en med långt skaft så att du inte behöver luta dig framåt. I trädgården håller du den oftast lodrätt längs med kroppen och därför kommer den inte att kännas så tung.

Ska du däremot använda den till att nå föremål när du sitter ned i en rullstol kan du med fördel välja en kortare och lättare modell, som kräver färre krafter att använda.

Extra funktioner: Vissa griptänger är utrustade med extra funktioner såsom en magnetisk spets som används för att plocka upp metallföremål, eller med inbyggt skohorn som en hjälp att ta på skor.

Vad är skillnaden på en aktiv och en passiv griptång?

En aktiv griptång och en passiv griptång är två olika slags griptänger som är utformade för olika ändamål och användarbehov. Skillnaden mellan dem ligger primärt i hur de aktiveras och används.

  • Aktiv griptång är den vanligaste modellen. En aktiv griptång har en öppen gripklo som stängs när greppet kläms ihop. Den här typen av griptång ger användaren direkt kontroll över öppnings- och stängningsmekanismen. Aktiva griptänger är lämpliga om man har en tillräckligt bra greppförmåga och fingerfunktion för att kunna hantera och styra tången.
  • Passiv griptång: En passiv griptång har en stängd gripklo som öppnas när greppet kläms ihop. När användaren aktiverar greppet förblir klorna öppna vilket gör det möjligt att placera föremål mellan dem. När användaren släpper greppet stängs klorna automatiskt och greppar föremålet. Den här typen av griptång kräver inte lika mycket handstyrka och fingerfärdighet som den aktiva griptången och är därför lämplig om man har nedsatt styrka eller fingerfunktion.